Jak witamina D3 wpływa na wzmocnienie odporności?
Czy suplementacja witaminy D3 jest potrzebna każdemu dla lepszej odporności?
Jak każdy z nas, zastanawiam się czasami, czy warto stosować suplementy diety. Zagłębiając się w temat, zdałam sobie sprawę, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne jest dostarczenie właściwej ilość składników odżywczych. Na pierwszy ogień poszła witamina D.
Wyniki badań pokazują nam, że mamy niewystarczające spożycie takich witamin jak: witamina B1, witamina B2, witamina D i witamina C.
Największe niedobory we wszystkich krajach w Europie odnotowano w przypadku
witaminy D.
Niedobór witaminy D stał się powszechnie spotykanym zjawiskiem. Wiąże się on z częstszym występowaniem chorób o podłożu autoimmunologicznym, takich jak stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1, choroba Leśniowskiego-Crohna. Istnieją liczne dane epidemiologiczne wskazujące na związek niedoborów witaminy D z ryzykiem zachorowania na wiele nowotworów, takich jak: nowotwór stercza, jelita grubego, piersi czy nowotwory układu limfatycznego. Doprowadziło to do postawienia tezy, iż utrzymanie na odpowiednim poziomie stężenia 25(OH)D we krwi jest niezbędne do prawidłowej regulacji wielu fizjologicznych funkcji organizmu, nie tylko klasycznych, zaangażowanych w metabolizm mineralno-kostny.
Regularna ekspozycja na słońce stanowi istotne endogenne źródło witaminy. W naszej strefie geograficznej synteza skórna zachodzi od kwietnia do września, przy zapewnieniu min. 15 minutowej ekspozycji na słońce 18% powierzchni ciała w godz.10-15, bez stosowania filtrów ochronnych. Natomiast od października do marca synteza skórna praktycznie nie zachodzi
Dodatkowo witaminę D możemy pozyskać przy spożywaniu pokarmów. Jednak badania pokazują, że 90% Polaków ma niedobory witaminy D, co jest wynikiem niewłaściwej diety. Zatem konieczne jest uzupełnianie niedoborów w witaminę D poprzez suplementację. Na rynku mamy dostęp do witaminy D w różnej postaci:
- płynnej (np. krople)
- w areozolu
- kapsułki
- tabletki
- proszek
Warto pamiętać, że nie powinno się przyjmować witaminy D na czczo lub między posiłkami, ponieważ witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, zatem najlepiej zażywać ją w trakcie spożywania zdrowych posiłków bogatych w te związki. Aby polepszyć przyswajalność witaminy D, można spożywać:
- awokado;
- orzechy;
- oliwę
- tłuste ryby
W jaki sposób witamina D3 współdziała z innymi składnikami diety dla
lepszej odporności?
Dla lepszej odporności warto sięgnąć po tran, który jest bogaty w nienasycone kwasyłuszczowe omega-3 oraz w witaminę D. Składniki te odpowiadają za wzmocnienie odporności i prawidłowy rozwój układu nerwowego, stąd mogą być wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jakie mechanizmy odpornościowe są wzmacniane przez witaminę D3?
Liczne wyniki prac epidemiologicznych świadczą o tym, że witamina D jest jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu immunologicznej homeostazy.
Optymalny poziom witaminy D ma pozytywny wpływ zarówno na wrodzony, jak i adaptacyjny układ odpornościowy, w tym na zwiększenie genetycznej ekspresji białych krwinek, pomoc układowi odpornościowemu i zapobieganie infekcji oraz zwalczanie stanów zapalnych. Wykazano, że witamina D odgrywa istotną rolę we wspieraniu zdrowej mikroflory jelitowej, a ta z kolei ma wpływ na funkcjonowanie całego ciała, od metabolizmu po układ nerwowy.
Witamina D a odporność wrodzona :
Witamina D działa na pierwszej linii obrony immunologicznej, wzmacniając barierę nabłonkową, stymulując geny dla ścisłych połączeń komórkowych. Metabolit witaminy D – kalcytriol (1,25(OH)2D) wzmacnia funkcję bariery nabłonkowej rogówki oraz jelit. Natomiast szczelny nabłonek stanowi przeszkodę dla patogenów. Ponadto, 1,25(OH)2D nasila produkcję peptydów przeciwdrobnoustrojowych (CAMP), takich jak katelicydyny i defensyny przez makrofagi i monocyty. Są to białka znajdujące się na powierzchni nabłonka dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, dróg moczowo-płciowych, które po wniknięciu do komórek bakterii lub wirusa dokonują rozpadu ich komórki. Jednocześnie uwrażliwiają one komórki immunokompetentne układu immunologicznego (makrofagi, komórki dendrytyczne) do generowania odporności komórkowej i humoralnej w odpowiedzi na obcy antygen, działają chemotaktycznie na neutrofile, monocyty, limfocyty T oraz neutralizują endotoksyny bakteryjne. Witamina D odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu monocytów oraz wzmacnia potencjał chemotaktyczny i fagocytarny makrofagów.
Czy istnieją badania potwierdzające wpływ witaminy D3 na odporność?
Witamina D a odporność nabyta:
Odporność nabyta jest drugim w kolejności stopniem obrony przed infekcją i jest odpowiedzialna za ukierunkowaną walkę z patogenami. W jej skład wchodzą komórki T i B, które są aktywowane po ekspozycji na patogeny, a dzięki pamięci immunologicznej, po poznaniu patogenu są w stanie odpowiednio wzmocnić odpowiedź immunologiczną. Witamina D odgrywa istotną rolę w odpowiedzi swoistej organizmu. Bez obecności witaminy D, limfocyty Th nie są w stanie aktywnie rozpoznawać drobnoustrojów powodujących infekcje. Witamina D odpowiada za przejście limfocytów Th do aktywnej postaci.
Witamina D powoduje również uwrażliwienie komórek dendrytycznych, które są główną populacją komórek prezentujących antygen. Wykazują zdolność do immunoregulacji i immunotolerancji, inicjując odpowiedź immunologiczną limfocytów T w odpowiedzi na obce antygeny i komórki nowotworowe.